Ik heb griep, wat nu?


Ik heb griep, wat nu? | Mediafuze

Lig jij kuchend met koorts, hoofd- en spierpijn en een berg zakdoekjes naast je in bed? Dan is de kans groot dat je last hebt van griep. Hoewel er geen enkel geneesmiddel is dat het virus geneest, zijn er wel de volgende tips die je helpen er zo snel mogelijk weer bovenop te komen.

Tip 1: Houd rust

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Tip 2: Drink veel

Zweten door lichamelijke inspanning is dus niet de bedoeling als je griep hebt. Transpireren door koorts is daarentegen onvermijdelijk. Omdat je hierdoor veel vocht verliest, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Zorg dus dat je veel drinkt deze dagen.

Tip 3: Voorkom besmetting van anderen

Om ervoor te zorgen dat het griepvirus zich niet verder verspreidt, kun je de volgende dingen doen:

  • Vermijd zoveel mogelijk het aanraken van je neus en mond
  • Als je moet niezen of hoesten, bedek je neus en mond dan met bijvoorbeeld een zakdoekje of anders je hand
  • Gebruik het liefst een papieren zakdoekje en gooi deze na het snotteren of hoesten weg
  • Heb je net een hoest- of niesbui gehad? Was dan je handen met water en zeep.

Tip 4: Ga naar de dokter als…

Griep gaat meestal vanzelf over. Is dat niet het geval en komen de volgende klachten je bekend voor, dan kun je het best contact opnemen met je huisarts:

  • Je bent kortademig
  • Er komt opvallend veel slijm los bij het hoesten
  • Je wordt suf
  • Je drinkt of plast heel weinig
  • De koorts houdt langer dan vijf dagen aan
  • Je krijgt opnieuw koorts na een paar dagen koortsvrij te zijn geweest.

Hoe verhoog ik mijn weerstand?

De weerstand is eigenlijk een naam voor het immuunsysteem. Het immuunsysteem is op zijn beurt een verzamelnaam voor lichaamseigen barrières, organen, moleculen en antistoffen die je beschermen tegen ongewenste indringers. Denk hierbij aan schimmels, parasieten, bacteriën en virussen. Het lichaam wordt bijvoorbeeld zo'n zeven keer per dag aangevallen door een virus. Dat gaat bijna altijd goed en dat heb je voornamelijk aan het immuunsysteem te danken.

Lees meer »

Ik heb griep, wat nu?

Mocht je - met het idee dat het griepvirus verdwijnt - overwegen om jezelf in het zweet te werken door te gaan sporten, doe dit dan niet. Het is echt beter om je rust pakken. Het is niet nodig om de hele dag in bed door te brengen, maar met lichamelijke inspanning kun je beter wachten tot je beter bent.

Lees meer »

Ik denk dat ik het nieuwe coronavirus heb, wat nu?

Probeer te voorkomen dat u het coronavirus krijgt of aan anderen geeft: Was uw handen vaak met zeep. Nies en hoest in uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes. Geef anderen geen hand.   Blijf thuis bij klachten: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de huisarts als u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. Bent u ouder dan 70, of heeft u een chronische ziekte? Bel dan direct uw huisarts of huisartsenpost als u: koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. Ga niet naar de huisarts toe. 

Lees meer »

Coronavirus: hoe herken je de symptomen en wat kun je doen om besmetting te voorkomen?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. De meeste mensen met die ziekte hebben luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid) en hoge koorts. Daarnaast kunnen spierpijn, verwardheid, hoofdpijn en keelpijn optreden. Niet iedereen voelt zich doodziek. De meeste mensen herstellen binnen een paar dagen. Zo’n 17 procent heeft ernstige tot zeer ernstige klachten. In 2 procent van alle gevallen is de ziekte dodelijk. Er zijn ook enkele jonge, gezonde slachtoffers gevallen, maar met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten lopen een verhoogd risico. Dat geldt voornamelijk voor hart- en vaatpatiënten, mensen met diabetes en chronische longpatiënten.

Lees meer »