Voorkom dat hackers mee kunnen kijken en luisteren tijdens het computeren. Zet de webcam en de microfoon uit.
Justitie adviseerde het een aantal jaar geleden al, maar in september 2016 gaf ook FBI-directeur James Comey aan dat het verstandig is om de webcam van de pc af te plakken. Hackers zouden anders misschien via de webcam bij u thuis naar binnen kunnen kijken.
Kwaadaardige software
Hackers kunnen natuurlijk niet zomaar de webcam aanzetten. Zij moeten eerst speciale software op uw computer installeren. Dat gaat vaak door een mailtje te sturen met een link of door een nep-update voor te schotelen. Als u daarop klikt, kan er software op de pc geïnstalleerd worden, waarmee de hacker toegang krijgt tot uw webcam of microfoon. Daarom zeggen justitie en de FBI dat u het zekere voor het onzekere moet nemen. Plak de webcam af en zet de microfoon uit.
Of dat echt nodig is kunt u alleen zelf bepalen. Als u de computer altijd netjes updatet en nooit zomaar op vreemde bestanden klikt, loopt u praktisch geen risico. Maar voor wie het prettig vindt, beschrijven we hieronder hoe u de webcam en microfoon uitzet.
Webcam
Met een gewone pc is het heel eenvoudig. U hebt dan een losse webcam. Gebruikt u de webcam niet, zorg dan dat het snoertje niet met de computer is verbonden, dan kan niemand er misbruik van maken. Met een laptop kunt u de lens van de webcam afplakken (boven aan het beeldscherm in het midden). Gebruik daarvoor een gewone pleister zodat er geen lijm op de lens komt. En als u liever niets op de laptop plakt, is een gebogen kartonnetje dat de lens afdekt ook effectief. Op de Mac is dit veruit de makkelijkste manier om pottenkijkers te weren. Op een laptop met Windows 7 en 10 kunt u ook de webcam via de instellingen van de pc uitschakelen. Hierdoor maakt u het moeilijker voor de hackers om toegang te krijgen tot uw webcam.
De veiligste manier is om uw laptop af te plakken. Maar doet u dit liever niet, schakel de webcam dan zo uit op een laptop met Windows 7 en 10:
- Open het Configuratiescherm. Klik in Windows 10 eerst op Starten en typ 'Configuratiescherm'. Klik vervolgens op Configuratiescherm.
- Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
- Klik onder 'Apparaten en printers' op Apparaatbeheer.
- Klik op het pijltje naast 'Beeldapparaten', zodat het menu uitklapt.
- Klik met de rechtermuisknop op 'Webcam'. Het kan dat uw webcam een andere naam heeft.
- Klik op Uitschakelen (Windows 7) of op het tabblad Stuurprogramma > Uitschakelen > Ja (Windows 10).
De webcam is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen en als laatste kiezen voor Inschakelen.
Microfoon
Om het moeilijker te maken voor hackers om toegang te krijgen tot uw microfoon, kunt u de microfoon (indien aanwezig) uitzetten.
In Windows 7 en 10 gaat dat zo:
- Open het Configuratiescherm (zie hierboven voor de stappen).
- Klik op Hardware en geluiden. Ziet u dit niet staan, klik dan achter 'Weergeven op' op Categorie.
- Klik op Geluid.
- Klik op het tabblad Opnemen.
- Klik (indien aanwezig) met de rechtermuisknop op 'Microfoon'. Het kan dat de microfoon een andere naam heeft.
- Klik op Uitschakelen.
- Klik op OK.
De microfoon is uitgeschakeld. Maar let op: als u hem ooit wilt gebruiken, moet u bovenstaande stappen opnieuw volgen. Ziet u op het tabblad 'Opnemen' geen apparaten, klik er dan met de rechtermuisknop op en selecteer de optie Uitgeschakelde apparaten weergeven. Klik daarna met de rechtermuisknop op 'Microfoon' en selecteer Inschakelen.
Volg op de Mac volgt u deze stappen:
- Klik op Systeemvoorkeuren.
- Klik op Geluid.
- Klik op het tabblad Invoer.
- Klik op Lijninvoer.
De interne microfoon is nu uitgeschakeld.
Let op: sluit geen externe microfoon aan, want dan kan het geluid alsnog worden opgepikt.
Wat zijn de risico’s van Ziggo en UPC WifiSpots?
Een groter risico zal er zitten in het feit dat kwaadwillenden kunnen doen alsof ze een Ziggo WifiSpot hebben. Door dit op plaatsen te doen waar veel mensen komen met hun mobiele telefoon kunnen in korte tijd veel inlog gegevens onderschept worden van gebruikers die automatisch proberen in te loggen op het fake Ziggo WifiSpot.Om gebruikers te garanderen dat ze op het echte Ziggo WifiSpot netwerk zitten wordt aangeraden om het Ziggo WifiSpots beveiligingscertificaat te installeren.Dit doet u door het certificaat te downloaden en vervolgens de stappen op uw telefoon, tablet of PC te volgen.Uw apparaat zal hierna alleen nog verbinding maken met het Wifi netwerk “Ziggo” als daar hetzelfde certificaat op staat. Mochten kwaadwillenden een netwerk met dezelfde naam hebben dan zal uw apparaat daar geen verbinding meer mee gaan maken en worden uw gegevens niet onderschept door derden.
Ziggo en UPC WifiSpots uitzetten
Dat kan door als Ziggo gebruiker in te loggen op Mijn Ziggo.
Wat is WifiSpots?
Alle klanten die een betaald Ziggo (of voorheen UPC) abonnement hebben met internet in het pakket, kunnen gratis gebruik maken van de WifiSpots van Ziggo.Heb je een draadloos Wi-Fi modem, dan wordt hierin een tweede netwerk geactiveerd die dient als hotspot. Je ontvangt automatisch een e-mail van Ziggo op je contact e-mailadres zodra WifiSpots voor je beschikbaar is.Wil je geen gebruik maken van deze functionaliteit? Zet WifiSpots dan uit. In dat geval kan je ook geen gebruik meer maken van de WifiSpots van andere Ziggo abonnees.Bij elk ‘Ziggo WifiSpot’ is de bandbreedte voor gasten beperkt tot maximaal 3 Mbps per gebruiker en er kunnen maximaal 20 gebruikers gelijktijdig op één modem van de WifiSpot gebruik maken.
QR-code fraude: Wat is het en hoe voorkom je het?
Een QR-code is een soort streepjescode die je gemakkelijk met je mobiele apparaat kunt uitlezen. QR staat hier voor Quick Response, dit omdat het scannen erg snel gaat. Je ziet QR-codes tegenwoordig overal, op reclamefolders, tijdschriften, visitekaartjes, en nog veel meer. Op de meeste smartphones staat standaard een QR-code app die de codes uit kan lezen. Door met deze app de QR-code te scannen kun je bijvoorbeeld direct een site met meer uitleg openen. Vaak worden QR-codes voor het gemak gebruikt omdat je op deze wijze snel een website kan openen en niet een ingewikkelde URL hoeft over te typen.
Hoe veilig is jouw wifi-netwerk?
Belangrijkste wat we willen meegeven is dat je echt de tijd moet nemen je draadloos netwerk te beveiligen. Wifi-beveiliging wordt steeds belangrijker in deze tijd van de cybercriminaliteit. Steeds meer apparaten worden namelijk gekoppeld aan het wifi-netwerk. Als buitenstaanders of internetcriminelen in jouw wifi-netwerk kunnen, loop je flinke risico's. Ze hebben dan toegang tot bestanden, printers en apparaten in jouw bedrijfsnetwerk. Daarnaast kunnen ze een virus op computers zetten of je inloggegevens van je bank onderscheppen.
Hoe veilig is openbare wifi?
Hacken betekent dat iemand, een crimineel, met kwade bedoelingen inbreekt op iemands computer, smartphone, e-mailaccount, website of profielsite zoals Facebook. Dit wordt ook wel cybercrime genoemd. Ook proberen criminelen met phishing- of pharming-aanvallen betalingsgegevens te krijgen. Vaak worden deze gegevens verkregen via gehackte computers of websites.