
Het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) beoordeelt woensdagmiddag opnieuw de mogelijke bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Op basis van deze beoordeling wordt besloten of in Nederland zestigminners weer met dit vaccin worden geprikt. Maar, waarom ligt de vaccinatie bij deze groep eigenlijk stil? Dit is er tot nu toe gebeurd.
Er zijn zorgen over bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin, vanwege meerdere meldingen van ernstige trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes bij mensen die net gevaccineerd waren.
In Nederland zijn bij vijf mensen deze bijwerkingen geconstateerd
Op een totaal van 400.000 mensen die in Nederland zijn gevaccineerd met AstraZeneca.
De vijf personen die de mogelijke ernstige bijwerking van het AstraZeneca-vaccin hadden, waren vrouwen tussen de 25 en 65 jaar. Het is nog niet bekend of het ziektebeeld dat ze hadden, ook veroorzaakt was door het vaccin. Dat wordt nog onderzocht.
Wereldwijd had het EMA op 22 maart in totaal 62 meldingen van verdachte trombosegevallen ontvangen.
Het prikken van mensen jonger dan zestig met AstraZeneca is voorlopig gestopt
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, zei dinsdag dat hij dit besluit uit voorzorg heeft genomen. De Jonge wacht op het oordeel van het EMA dat vandaag komt. "Ik denk ook dat dat het meest verantwoord is, zodat we de ruimte bieden voor EMA om met nieuwe cijfers te komen."
Meerdere experts reageerden kritisch op dit besluit
Zo vertelde Debbie van Baarle, immunoloog bij het UMCG in Groningen, aan NRC dat er "medisch-wetenschappelijk weinig reden is" tijdelijk te stoppen met het gebruik van AstraZeneca.
Ton de Boer, voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, zei in de Volkskrant dat hij de beslissing van De Jonge wel begrijpelijk vond en dat hij hoopt dat er snel meer duidelijkheid komt. "Als een patiënt aan een arts vraagt: dokter, ik hoor dat er doden vallen, en in Duitsland zijn het er nu behoorlijk wat, wat is er aan de hand?, dan moet de arts een helder verhaal kunnen vertellen. Die helderheid is er hopelijk woensdag."
Het EMA geeft woensdag een update over het lopende onderzoek naar de bijwerking van het AstraZeneca-vaccin
Op dit moment vergadert het PRAC, het geneesmiddelenbewakingscomité van het EMA hierover. Het PRAC zal bijvoorbeeld opnieuw kijken of trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes bij gevaccineerde mensen vaker voorkomt dan normaal. Ook zullen ze proberen te kijken of er een biologische reden is waarom sommige mensen na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin dit ziektebeeld ontwikkelen.
Uiteindelijk zal het PRAC proberen te laten weten of het waarschijnlijk is dat het AstraZenecavaccin trombose in combinatie met een tekort aan bloedplaatjes veroorzaakt. En, als dit zo is, zal ook gekeken worden hoe zeldzaam deze bijwerking is en of de voordelen van vaccinatie nog steeds opwegen tegen de risico's. Het resultaat van deze vergadering wordt woensdagmiddag gedeeld.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.