
De juridische onderbouwing voor de avondklok was toch in orde. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag beslist in een zaak die werd aangespannen door Viruswaarheid. De actiegroep kreeg vorige week dinsdag gelijk van de rechtbank, waarna de Staat in hoger beroep ging.
Dat hoger beroep heeft de Staat gewonnen. Het hof oordeelt dat de juridische onderbouwing voor de avondklok wel degelijk in orde was.
De rechtbank vond vorige week van niet, omdat bij de invoering gebruik is gemaakt van een speciale wet voor noodgevallen. De voorzieningenrechter vond dat er met de coronacrisis geen sprake is van een situatie waarvoor de wet is bedoeld, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak.
Buitengewone omstandigheden
Het hof stelt nu dat de avondklok wél op basis van deze wet ingevoerd mocht worden. Volgens het hof is er door de coronacrisis sprake van 'buitengewone omstandigheden'.
"De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team", schrijft het hof. "Ook is het gerechtshof van mening dat het instellen van de avondklok proportioneel is en dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn."
De zaak werd vorige week vrijdag behandeld bij het gerechtshof in Den Haag. Viruswaarheid vroeg de rechter bij die zitting om 'moed' en te kiezen voor 'de belangen van de bevolking'. "Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt", zei jurist Pols namens de actiegroep.
Viruswaarheid in cassatie
Volgens Willem Engel van Viruswaarheid heeft het hof een fout gemaakt: "Ze hebben alles toegekend aan de staat, dat is een grove schending van de mensenrechten. De rechter heeft dat terzijde geschoven."
Engel zegt dat Viruswaarheid in cassatie zal gaan tegen de uitspraak van het hof. De zaak zal dan behandeld worden bij de Hoge Raad, de hoogste rechtbank van het land. "De enorme invloed van de politiek op de rechtstaat staat vast", stelt Engel.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.