
Het demissionaire kabinet heeft besloten om de avondklok die sinds 23 januari van kracht is, te verlengen tot en met 2 maart. Dat vertelt demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maandag bij een persmoment. De Tweede Kamer moet nog met het besluit instemmen. Het is nog onduidelijk of de maatregel het gewenste effect heeft op de verspreiding van het coronavirus; dit zal komende week moeten blijken.
De effecten en de naleving van de maatregelen worden wekelijks bekeken. Op 23 februari zullen alle maatregelen opnieuw worden geëvalueerd. Het is mogelijk dat dan wordt besloten om de avondklok nog voor 2 maart te beëindigen.
Maandag zijn er nog geen twee weken gepasseerd sinds de avondklok officieel inging. Pas wanneer dit het geval is, kan met meer zekerheid worden gekeken naar de eventuele effecten van de maatregel op de verspreiding van het virus.
Grapperhaus laat weten dat het Outbreak Management Team (OMT) wel ziet dat er sinds de invoering van de avondklok aanzienlijk minder contactmomenten tussen mensen zijn. Ook is er minder mobiliteit. Zo bevestigt de politie aan de minister dat het verkeer is afgenomen.
Afloop avondklok gelijk met huidige regels voor horeca
Bij de aankondiging van de eerste avondklok op 20 januari sprak het kabinet over de noodzaak om de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en andere varianten waar zorgen over bestaan, onder controle te krijgen.
Met de verlenging loopt de avondklok in de pas met de regels voor de horeca, aangezien restaurants en locaties met horecafunctie ook tot en met 2 maart gesloten zijn.
Invoering avondklok zorgde voor veel onrust
Net als de afgelopen weken mag ook komende tijd niemand tussen 21.00 en 4.30 uur zonder dringende reden naar buiten. Tijdens de avondklok mogen mensen zich niet op straat of op andere openbare plekken begeven, tenzij een van de uitzonderingen van toepassing is. Wie zich niet aan de maatregel houdt, kan een boete van 95 euro krijgen.
Na de invoering van de avondklok op 23 januari was het een aantal avonden achtereen erg onrustig in verschillende steden. Er werd gedemonstreerd en in zeker tien steden braken rellen uit. Hierdoor zagen veel gemeenten zich genoodzaakt om noodbevelen of noodverordeningen af te kondigen.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.