
De razendsnelle opmars van de Britse variant van het coronavirus zit versoepelingen in de weg. Dit is wat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond bekend maakten op de persconferentie.
Avondklok
Over een eventuele verlenging de op 23 januari invoerde avondklok is nog geen knoop doorgehakt. Als de besmettingscijfers niet weer gaan stijgen, wordt de maatregel waarschijnlijk per 10 februari opgeheven.
Mocht het kabinet toch reden zien om de avondklok langer in stand te houden, moet de Tweede Kamer daar wel mee akkoord gaan.
Toen we het besluit over de avondklok namen, wisten we al dat we het effect nu nog niet konden zien", aldus Rutte.
Maar het is overal in Nederland wel stil op straat."
Het kabinet zal het Outbreak Management Team (OMT) vragen opnieuw advies te doen over het hele pakket aan coronamaatregelen, inclusief de avondklok. Eind deze week wordt daar een antwoord op verwacht.
Opmars Britse variant
Veel hangt samen met de opmars van de Britse variant van het coronavirus. Rutte liet weten dat tweederde van het aantal besmettingen inmiddels de Britse mutant betreft. Alles wijst erop dat er een derde golf op ons afkomt."
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten is de Britse variant bovendien anderhalf keer besmettelijker dan de 'klassieke' coronavariant, zei Rutte. De R - het reproductiegetal - van de Britse variant ligt nu op 1,3.
Winkels
De niet-essentiële winkels - zaken die geen levensmiddelen verkopen - mogen vanaf 10 februari de deuren weer openen, maar alleen voor mensen die bestellingen willen afhalen.
Het heropenen van de detailhandel met 'bestellen en afhaal' is onderdeel van de exitstrategie uit de coronacrisis.
De risico's zijn klein als de voorwaarden zo streng zijn dat het niet te druk kan worden in de winkelstraat", zei Rutte.
De voorwaarden:
- Online of telefonisch bestellen.
- Het afhaalpunt is buiten.
- Er zit minimaal vier uren tussen bestellen en afhalen om ‘funshoppen’ tegen te gaan.
- Wie klanten toelaat in zijn of haar winkel moet weer dicht.
Contactberoepen
Kappers en andere mensen met een contactberoep mogen in elk geval tot 2 maart nog niet aan de slag.
Scholen
De basisscholen gaan net als de kinderopvang vanaf maandag 8 februari weer open bevestigde Rutte.
Uit onderzoek van het OMT blijkt dat kinderen minder bijdragen aan de verspreiding van het virus dan volwassenen. Dat geldt ook voor de Britse variant.
Onderwijsminister Arie Slob zondagmiddag na afloop van het Catshuisberaad al weten dat de scholen weer open zouden gaan. Het kabinet neemt daarmee een positief advies van het OMT over, ondanks de zorgen bij meerdere leden over de Britse variant.
Het voortgezet onderwijs blijft wel dicht tot in elk geval 1 maart zei Rutte. Een besluit valt waarschijnlijk op 23 februari.
Wanneer het voortgezet onderwijs weer opengaat, dan moet men daar 1,5 meter afstand houden. Een aantal scholen onderzoekt nu hoe sneltesten en afstand houden werkt in de praktijk. Er zijn een paar uitzonderingen. Zo mogen eindexamenleerlingen nog wel naar school.
De buitenschoolse opvang blijft dicht, met uitzondering van de noodopvang.
Horeca, sportscholen, musea, dierentuinen, pretparken
Versoepelingen zijn voor de horeca, sportscholen musea, dierentuinen en pretparken zoals verwacht nog ver weg. Ze blijven in elk geval dicht tot 2 maart.
Regionale routekaart
Met een nieuwe routekaart wil het kabinet corona in meerdere mate weer regionaal proberen te beteugelen liet minister De Jonge weten. De vier niveau's van de nieuwe kaart zijn waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
Vaccinaties
Bij een hogere vaccinatiegraad zullen minder maatregelen nodig zijn. Ook wordt er meer ingezet op testen zodat delen van de samenleving op den duur ’gecontroleerd’ kunnen worden geopend.
Minister De Jonge lag deze week onder vuur vanwege rekenfouten in het vaccinatiedashboard. Het ministerie meldde zondag dat het aantal vaccinaties ruim 100.000 prikken hoger lag dan het aantal dat gemeld werd in het dashboard.
Dat bleek een dag later toch niet te kloppen. Die fout weerhoudt De Jonge er niet van om toch een nieuwe prognose te geven voor de komende dagen. Deze week staan er 250.000 vaccinaties op de rol, aldus de coronaminister.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.