
Vanaf zaterdag geldt in heel Nederland een avondklok. Tussen negen uur 's avonds en half vijf 's ochtends mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven. Doe je dat wel, dan riskeer je een boete.
De avondklok is een extra maatregel bovenop de al ingevoerde lockdown en geldt tot 10 februari. Met deze zware maatregel wil het kabinet Nederlanders behoeden voor mutanten van het coronavirus, zoals de veel besmettelijkere Britse variant. "Als we nu niets extra's doen, kunnen we daar later spijt van krijgen", staat te lezen op de website van de Rijksoverheid.
Hoogte boete tijdens avondklok
Als mensen zich tussen 21.00 en 04.30 tóch op straat begeven zonder geldige reden, dan mag hiertegen worden opgetreden. Overtreders kunnen een boete krijgen van 95 euro. Het boetebedrag is daarmee net zo hoog als de boete voor het overtreden van andere coronamaatregelen.
Maar wat zijn dan die geldige redenen? Daar heeft de Rijksoverheid het volgende overzichtelijke lijstje voor opgesteld:
-
Bij een noodsituatie.
-
Als uzelf, een hulpbehoevend persoon of een dier dringend (medische) hulp nodig heeft.
-
Als u van uw werkgever voor werk naar buiten moet.
-
Als u naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland reist of terugkeert naar Nederland.
-
Als u een aangelijnde hond uitlaat, dit doet u in uw eentje.
-
Als u onderweg bent in verband met een uitvaart en dit kunt aantonen.
-
Als u onderweg bent in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie en dit kunt aantonen.
-
Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
-
Als u onderweg bent omdat u bent uitgenodigd voor een live-avondprogramma en dit kunt aantonen met een uitnodiging van de omroep.
Bron: Rijksoverheid.nl
Verklaring avondklok
Iedereen vanaf 12 jaar die zich op straat begeeft als de avondklok actief is, moeten bovendien het formulier Eigen verklaring avondklok bij zich dragen en een geldig legitimatiebewijs. Mensen die voor hun werk buitenshuis op pad moeten, moeten daarnaast de Werkgeversverklarig avondklok bij zich hebben.
Premier Mark Rutte stelde tijdens zijn persconferentie woensdag dat een valse verklaring geldt als een misdrijf. Als je verkeert in een noodsituatie of als je alleen de hond uitlaat, hoef je geen verklaring mee te nemen.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.