
De afgelopen dagen is het er vaak over gegaan. Als het aan het kabinet ligt, is het aankomende vrijdag of dit weekend dan zover: de avondklok gaat van start. Van 20:30 uur tot 04:30 uur mag je niet naar buiten. Tenzij je de straat op moet vanwege een van de volgende redenen.
Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel precies van kracht wordt. De Tweede Kamer moet nog instemmen met het voorstel. Het debat daarover staat morgenochtend gepland om 10.15 uur.
De hond uitlaten
Mocht de avondklok ingevoerd worden, komt er in ieder geval een uitzondering gemaakt voor hondenbezitters, zo liet premier Rutte tijdens de persconferentie weten. Wie na 20:30 uur de hond uit wil laten, kan dit gewoon in de buitenlucht doen.
Maaltijdbezorgers
Ook komt er een uitzondering voor maaltijdbezorgers. Zo kunnen mensen na ingang van de avondklok nog eten bestellen, en worden restaurants niet nog meer benadeeld. Persoonlijk eten bij een restaurant afhalen mag na 20:30 uur niet meer.
Zorgmedewerkers
Zorgmedewerkers en werknemers in andere essentiële beroepen mogen van 20:30 uur tot 04:30 uur nog wel met een werkgeversverklaring de weg op. Hoe dit gecontroleerd gaat worden is nog niet duidelijk. Mogelijk komen er extra controles op deze verklaring in het openbaar vervoer en moet je hem in uitzonderlijke gevallen kunnen overleggen aan de politie.
Naast de gezondheidszorg vallen ook andere hulpdiensten, zoals politie en brandweer, onder de cruciale beroepen. Ook mensen met een noodzakelijke overheidsfunctie en medewerkers van de supermarkt en het openbaar vervoer vallen hieronder.
Mantelzorgers
Mantelzorgers mogen voor noodzakelijke zorg na 20:30 uur nog wel de straat op. Dat laat MantelzorgNL weten. Wel moeten ze een verklaring noodzakelijke mantelzorg bij zich hebben. Deze kunnen ze bij MantelzorgNL aanvragen.
De vereniging laat weten dat het wel belangrijk is dat de zorg die verleend wordt tussen 20:30 uur en 04:30 uur niet te verschuiven is naar een moment vóór of na de avondklok. Het gaat dus echt om alleen noodzakelijke mantelzorg, zoals het naar bed helpen of in geval van calamiteiten.
Dit zijn de versoepelingen van coronamaatregelen, die premier Rutte dinsdagavond aankondigde
Aantal coronapatiënten op ic's daalt voor vijfde dag op rij
Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder.
kabinet wil versoepelen, maar hakt pas volgende week knoop door
Het demissionaire kabinet wil per 19 mei verder versoepelen, maar beslist een dag van tevoren of dit ook daadwerkelijk kan. Als de besmettingscijfers de komende week weer stijgen, worden de versoepelingen opnieuw uitgesteld.
Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen
De bezetting in de ziekenhuizen is de afgelopen week gedaald tot rond het niveau waarbij eventueel versoepelingen mogelijk zouden zijn. Maar omdat de cijfers nog altijd sterk schommelen, wacht het kabinet de ontwikkelingen van de komende dagen af voordat het de knoop doorhakt.
EU neemt geen AstraZeneca-vaccins meer af vanwege gebrekkige leveringen
AstraZeneca heeft tot grote frustratie van de EU veel moeite met het bijhouden van het eerder overeengekomen leveringsschema.
Binnenkort versoepelingen? Dierentuinen en sportclubs kunnen niet langer meer wachten
Demissionair minister De Jonge kondigde vorige maand tijdens de persconferentie het openingsplan aan. Bij elke stap verdwijnen coronamaatregelen, maar hoe snel dat gaat hangt af van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Stap één werd gezet op 28 april, toen de terrassen weer open mochten en de avondklok werd afgeschaft.