Alle aftrekbare kosten eigen woning 2018 en 2019


Wat zijn in 2018 en 2019 de aftrekposten voor de eigen woning, box 1? Wat kost een eigen woning in 2018 en 2019 u, wat zijn kosten koper en wat zijn de fiscaal aftrekbare kosten? Welke aankoopkosten van woning zijn aftrekbaar? Wie naar een koophuis of zoek gaat of een huurhuis wil verruilen voor een koophuis, verkijkt zich regelmatig op de kosten van een eigen woning. Naast de leveringskosten van een hypotheek zijn er nog veel meer lasten waarmee u bij het kopen van een huis rekening moet houden. Ook een huis huren kost geld. Een huis kopen is goedkoper door de lagere overdrachtsbelasting van 2% en een lagere hypotheekrente.

Hypotheek voor starters afsluiten

Het is niet altijd even eenvoudig om een betaalbaar koophuis te kopen. Vooral een hypotheek voor starters kan een probleem zijn. Bovendien verkijken nogal wat starters op de woningmarkt zich op de andere kosten die met een koophuis gepaard gaan. Er zijn meerdere kostenposten waarmee u rekening moet houden als u een huis gaat kopen. Gelukkig zijn sommige kosten aftrekbaar.

Aftrekposten eigen woning 2018, welke aftrekbare kosten heeft een eigen huis in 2019?

Bij de aankoop van een eigen woning zult u met meerdere extra kosten worden geconfronteerd. Denk aan de makelaarskosten, de notariskosten en de afsluitkosten van een hypotheek. Vergeet ook niet de kosten van de verhuizing en eventuele kosten voor de nieuwe inrichting van het huis:

  1. Koopsom huis. Er is veel aanbod van huizen. Anders dan bij de huurwoningen hebt u veel keuze. Bovendien zijn de huizen goedkoper geworden en kunt u regelmatig flink afdingen. Een meevaller dus.
  2. De hypotheek. Het hangt van de soort hypotheek af hoe lang het duurt dat de woning is afbetaald. De hypotheekrente is in ieder geval 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Laat altijd voorrekenen wat uw maandlasten zullen zijn, zowel bruto als netto. Netto wil zeggen na aftrek van de teruggave door de belastingdienst. En let op, ook de rente op een restschuld of uw kosten van erfpacht zijn aftrekbaar.
  3. De overdrachtsbelasting bedraagt sinds 15 juni 2011 structureel 2% van de koopsom bij de koop van een bestaande woning. Overdrachtsbelasting betaalt u niet bij de koop van een nieuwbouwwoning.
  4. Kosten van een aankoopmakelaar: u betaalt een vast bedrag of een bepaald percentage van de aankoopsom van het huis. Check altijd meerdere makelaars want de prijsverschillen kunnen groot zijn.
  5. Notariskosten: de kosten voor het afsluiten en passeren van de hypotheekakte, de akte van levering van het huis en de kosten van inschrijving in het Kadaster.
  6. Taxatiekosten en taxatierapport: taxatie is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek en ook de Nationale Hypotheekgarantie, NHG.
  7. De Nationale Hypotheek Garantie: dit kost bij het afsluiten van uw hypotheek eenmalig extra premie. U koopt daarmee een garantie en bespaart ook op u hypotheekrente, doordat banken in geval van de NHG bereid zijn om een lagere hypotheekrente te berekenen. Het risico voor de bank is met de achtervang van de NHG immers kleiner, waardoor ze meestal met minder rente genoegen nemen. Voor u neemt de kans op restschuld sterk af.
  8. Eigen woning forfait. Het eigen woning forfait moet u bij uw inkomen optellen. Het is dus een bijtelpost en geen aftrekpost.
  9. De opstalverzekering. U bent verplicht om een opstalverzekering te nemen. Anders krijgt u geen hypotheek bij de bank los. De pemie is niet aftrekbaar.

Schematisch zijn de aftrekbare kosten voor een eigen woning 2018 en 2019

Schematisch zijn de aftrekbare kosten voor een eigen woning:

  • De hypotheekrente, inclusief rente op restschuld, inclusief vooruitbetaalde hypotheekrente, inclusief boeterente bij oversluiten van een hypotheek. Maximaal is de aftrek tegen 49,5% in 2018 en 49% in 2019.
  • De kosten van de hypotheekakte bij de notaris, inclusief de afsluitprovisie voor de hypotheek.
  • De taxatiekosten van de makelaar, maar niet de courtage.
  • Kosten hypotheekadvies.
  • De kosten van het kadaster.
  • Eventuele prolongatierente, bouwrente.
  • De bereidstellingsprovisie.
  • Kosten doorhaling van en oude hypotheek en royementskosten;
  • Kosten van een eventuele bankgarantie of hypotheekgarantie (NHG).


Let wel het gaat om uw eerste huis waar u ook woont en niet een tweede woning. Voor een tweede woning (box 3) is helaas niets aftrekbaar.

Aftrek van de afsluitprovisie

Sinds 2013 betaalt u geen afsluitprovisie meer, daarvoor nog wel. Wie voor 2013 een afsluitprovisie heeft betaald, heeft wellicht nog aftrek. Immers, stel dat u geen fiscale partner hebt, 6.000 euro aan afsluitprovise hebt betaald en een lening van 120 maanden (tien jaar), dan mag u vanaf 2013 maandelijks nog 2.370 euro gedeeld door 120 aftrekken als kosten eigen woning (ongeveer 235 euro in een jaar).

Wat kost het onderhoud van een huis in 2018 en 2019?

Elk huis moet worden onderhouden als u wilt dat het zijn waarde behoudt. Een nieuwbouwwoning zal in beginsel veel minder onderhoudskosten met zich mee brengen dan een wat oudere woning. Maar eens zal onderhoud moeten plaatsvinden. Een vuistregel die veel bij vastgoed wordt gehanteerd, is dat u jaarlijks ongeveer 1% van de waarde van het huis moet reserveren voor onderhoud. Als u volledig eigenaar bent van een huis, hebt u nog enige vrijheid, maar als u een appartement gaat kopen, is de reservering van 1 procent zeer gangbaar.

Het huis verzekeren kost ook geld

Een aantal verzekeringen zijn wettelijk verplicht. Daar kunt u dus niet echt op besparen. Zo is de opstalverzekering verplicht voor iedere huiseigenaar. Daarmee zijn de risico's van brand, stormschade, waterschade en andere schades aan het huis gedekt. Vaak zijn aan de hypotheek ook verzekeringen gekoppeld, zoals een overlijdensrisicoverzekering. Niet noodzakelijkerwijs, zodat hierop ook bespaard kan worden.

De verschillende belastingen die u betaalt voor een huis

Wis ook de belastingen niet uit die u betaalt zodra het huis uw bezit is, want de belastingen zijn hoog in Nederland. Denk aan de aanslag onroerende zaken, de WOZ, die de gemeente aan het begin van het jaar vaststelt. Deze werkt onder meer door naar de fiscale bijtelling in de inkomstenbelasting als gevolg van het eigen woning forfait, het huurwaardeforfait. Bovendien is er de rioolheffing, de afvalstoffenheffing en de waterschapsheffing. Een aandachtspunt zijn de kosten koper 2018.

Een huis huren goedkoper?

Een huis huren was vooral goedkoper als de huizenprijzen in jaren niet stijgen, maar dalen of gelijk blijven. U hebt als koper van een koopwoning dan wel alle woonlasten, zonder dat uw huis meer waard wordt. Zeker als u in een sociale huurwoning woont met een gematigde jaarlijkse huurstijging en niet in de geliberaliseerde huursector. Als u na aftrek van de hypotheekrente bijvoorbeeld 3% rente op uw hypotheek betaalt, nemen die lasten meer toe dan de gebruikelijke jaarlijkse huurstijging. Om nog maar niet te spreken over de elk jaar stijgende aanslag onroerend goed, WOZ, die de gemeente u toestuurt en het onderhoud van de woning. Nu nog valt grofweg driekwart van de huurwoningen in ons land onder de sociale huursector, maar ook de huren stijgen fors, afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de WOZ-waarde van de woning.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een eigen huis?

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel. Een eigen huis heeft ook allerlei voordelen. De eventuele toekomstige waardestijgingen van het huis zijn voor u. Bovendien kunt u gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Voor starters zijn er ook verscheidene koopsubsidies en goedkope leningen die de lasten verminderen. Maar toch: de stap naar een koopwoning vereist een goed financieel plaatje. Een adviseur kan u hierbij goed van dienst zijn. Ook op internet vindt u nog veel behulpzame informatie.

Slot welke kosten woning zijn in 2018 aftrekbaar?

Aan de koop van een huis zijn allerlei aankoopkosten verbonden. Zet deze kosten van een huis op een rij voordat u uw handtekening onder de koop zet.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.